top of page

“Met vertrouwen en plezier heb ik mijn zoon geboren zien worden. Het was niet eng, vervelend of te pijnlijk.”

Mijn missie als geboortecoach (doula) is zwangere vrouwen voorbereiden op een prachtig avontuur, ondersteuning bieden tijdens de moeilijkste momenten tijdens de bevalling en ouders-to-be de kracht bieden om hier een positieve ervaring van te maken. Ik wil jou helpen om nog meer van dit avontuur te genieten! En ja juist ook tijdens de bevalling (dat kan écht).

Liefde voor geboorte

De liefde voor zwangerschap en geboorte is al van kleins af aan aanwezig. Ik stopte al kleine propjes papier onder de jurken van mijn barbies. En ik kon geen genoeg krijgen van een stripboek van Jan, Jans en de Kinderen waarin Jans beviel van een zoon onderaan de trap. Toch koos ik na de havo voor de creatieve mode industrie. Er volgden onrustige jaren waarin ik steeds verder van mijzelf af kwam te staan. Tot ik op mijn 25e besefte dat dit niet de route was voor mij. Hard werkend aan mijzelf en op zoek naar nieuwe uitdagingen kwam ik het woord ‘doula’ tegen op internet. Alles viel op z’n plek! Dit is waarvoor is gemaakt ben. Zwangere vrouwen helpen de bevalling als iets fijns en positiefs te zien. Maar vooral om hen kracht en zelfvertrouwen te geven.

Opleiding tot Doula

In 2018 besloot ik de doula opleiding te doen in Utrecht. Tijdens de opleiding kregen wij les van Georgina Kwakye, schrijfster van het boek Relaxed Bevallen, ook dit inspireerde mij opnieuw enorm. Zij gebruikt hypnobirthing en mindfulness technieken maar op een relaxte manier waardoor het veel toegankelijker is.. Ik volgde dan ook bij haar de docentencursus. Het voelde zo fijn om mijn eigen ‘doulastijl’ te ontwikkelen en dit past ontzettend goed bij mij.

Mijn eigen bevalling

Maar mijn grootste inspiratieboost is toch wel de geboorte van mijn zoontje Jonah  (27-04-2019) geweest. Tijdens mijn zwangerschap kwam er een rust over mij heen. Alles voelde zo natuurlijk, zo normaal, alsof het er altijd al had moeten zijn. Het voelde heerlijk om zo dicht bij mijzelf en mijn lichaam te staan. Door mijn vooropleidingen wist ik hoe belangrijk het was om zelfverzekerd en zonder angst de bevalling in te gaan. Ik ben dan ook heel bewust bezig geweest met de voorbereiding van de geboorte.

Hoe dichter ik bij de bevalling kwam, hoe meer ontspannen ik mij voelde. Zonder angst, zonder zenuwen en met heel veel nieuwsgierigheid heb ik zitten wachten. Met 41+1 (dat duurde wel wat lang) braken mijn vliezen en begon het. Het ging heel erg snel en ik heb geen tijd gehad om aan de weeën te wennen, om te voelen hoe ik kon meewerken en oefenen hoe ik deze golven het best kon opvangen. Het was vanaf moment één serieus. Heel even dacht ik: hoe ga ik dit doen? Maar toen zette ik mij hierover heen. Het enige wat ik kon doen was loslaten en vertrouwen hebben dat mijn lijf het kon. Ik heb volledig de controle los kunnen laten en kon hierdoor de weeën over mij heen laten komen. Mijn focus waren de pauzes tussen de weeën door. Ik kon heerlijk genieten van de momenten dat er geen wee was en heb de angst en onzekerheid geen ruimte gegeven. De hormonen stroomden door mijn lijf. Dat was een heerlijk gevoel. Ik heb ervaren hoe prachtig een bevalling kan zijn. Met vertrouwen en plezier heb ik mijn zoontje geboren zien worden. Het was niet eng, vervelend of te pijnlijk. Het was een prachtige ervaring waarin ik - naast het harde werken - heb genoten van de hormonen, de overgave en de samenwerking met de mensen om mij heen. Mijn vriend beschreef de bevalling zelfs als gezellig. En dat was het ook! 

Vertrouwen

De geboorte van Benjamin (11-09-2022) was absoluut anders. Doordat het zó snel ging, had mijn lijf nauwelijks de tijd om de juiste hormonen aan te maken. Rauw, pittig en krachtig volgden de weeën zich op maar ik wist: blijf in vertrouwen, blijf rustig en kalm. Ik was volledig gefocust op mijn mindset om alles wat ik voelden te accepteren. Dat lukte! Volledig hands-off ving ik mijn zoontje op die als een raketlancering in bad terechtkwam. Een hele andere ervaring maar hetzelfde vertrouwen in mijn lichaam! Ik gun iedereen een krachtige geboorte en ben er van overtuigd dat iedereen een bevalling als mooi en bijzonder kan ervaren. Laat de angst los, geef je over aan de natuur, heb vertrouwen en zoek de juiste steun. Wanneer jij met vertrouwen bevalt, weet ik zeker dat de spanning en angst verdwijnt.

JoyceAfuaFotografiexMarleen-15.jpg

Typisch Marleen:

 • Koekjes

 • Strandwandeling in de winter

 • Speciaal biertjes & prosecco

 • Backpacken

 • Kamperen

 • Minimalisme

 • Friends & Star Wars

 • Vegetariër

 • Naar de bioscoop

 • Vogelen

 • Mijn zoontjes Jonah en Benjamin

Down-to-earth

Maar dat hoeft niet zweverig! Ik werk met een down-to-earth aanpak. Geen afleidingsoefeningen maar een oprecht gesprek. Daarom gebruik ik liever het woord geboortecoach dan doula. We pakken samen jouw angsten en onzekerheden aan en zorgen dat je leert vertrouwen in jezelf en je lichaam...

Laten we  een bevalling als iets moois zien en laat de oerkracht toe om te genieten van de prachtige geboorte van jouw kindje. Ik help jou graag, op de manier die voor jou het best past!

Naast gecertificeerd doula ben ik ook erkend lid van de Nederlandse Beroepsvereniging voor Doula’s. Als mijn cliënt kun je er op rekenen dat ik hun richtlijnen, kwaliteitsnormen en gedragscode naleef.

bottom of page